Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Lisztérzékenységnek, vagy más néven coeliakia-nak nevezzük a gluténnek nevezett fehérje okozta, egész életen át tartó intoleranciát.

 

 

 

Kialakulása, okai:

A betegséget az okozza, hogy a [glutén]? nevű fehérje bizonyos részei, az erre érzékeny betegeknél, a bél nyálkahártyába kerülve aktiválják az immunrendszert. Az aktivált fehérvérsejtek gyulladást okozva károsítják a nyálkahártyát, és a tápanyagok felszívódásához szükséges bélbolyhok ellaposodnak. A bélbolyhok károsodása miatt a többi tápanyag felszívódása is károsodik, így másodlagos betegségek, hiányállapotok alakulnak ki.
Gyakran nem a hasi panaszok, hanem a másodlagos [hiánybetegség]?ek uralják a tüneteket. 
A betegség örökletes, genetikailag meghatározott, de még nem ismert egyetlen önmagában kórjelző genetikai marker, amely segítségével már akár újszülött korban megállapítható lenne a betegség.

Tünetei:

 • krónikus hasmenés, halvány színű és zsírfényű emésztetlen széklet, ritkán székrekedés, hasi fájdalom
 • [felfúvódás]?, fokozott bélgáztermelődés
 • a bélfal nyálkahártyájában lévő bélbolyhok tönkremennek, emiatt elégtelen tápanyagfelszívódás

A tünetek általában a gabona fogyasztását követően 6-12 hónappal kezdődnek, rendszerint fokozatosan alakulnak ki. A betegség erőssége és a tünetek kialakulásának időpontja különböző lehet, amit befolyásol,hogy a glutén mikor került az étrendbe, és befolyásolja a fogyasztott napi glutén mennyisége is.

 • A csecsemőknél fejlődési rendellenességet, súlygyarapodási és növekedési zavart, felnőtteknél fogyást, gyengeséget, fejfájást, hajhullást, bőrkiütést, csontritkulást, vashiányt okoz, nőknél menstruációs zavarok és meddőség is felléphet.

 • Előfordulhat, hogy az alacsony növés, a vashiányos vérszegénység, a fogzománc hibás fejlődése vagy a pubertás késése az egyetlen tünet.
   
 •  A bélkárosodás további következménye lehet a laktózérzékenység.

 

 • A kezeletlen lisztérzékenység növeli a bélfalban a rosszindulatú nyirokdaganat ([limfóma]?) kockázatát.

 

 • A lisztérzékenység megjelenése előtt és után is kialakulhat a cukorbetegség.

 

 • Lisztérzékenység esetén megnő egy bőrbetegség, a dermatitis herpetiformis. Ennek tünetei: szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés (váll, ülep, fejbőr, térd, könyök) néha apró hólyagokkal, bélnyálkahártya károsodása, esetenként hasmenés.

 

 • A lisztérzékeny betegek, ha nem tartják a szigorú gluténmentes étrendet, fogákonyabbá válhatnak különféle pszichológiai problémára. Gyakoribb körükben a skizofrénia, mint az egészséges népesség körében.

 
Diagnosztizálás:

A vérvizsgálat kevésbé megbízható eredményt ad. Az [IgA endomysium]? ellenanyag és a szöveti transzglutamináz IgA-ellenanyag kimutatásával történik, és a vérszérumból végzett vizsgálatok pozitivitása erős gyanút támaszt a betegség fennállására.
A diagnózist megbízhatóan a szövettani vizsgálat erősíti meg.
 

Kezelés:

A lisztérzékeny betegeknek egész életük folyamán szigorúan be kell tartani a gluténmentes étrendet.
A glutén távoltartásával a bél nyálkahártyája regenerálódik, a lisztérzékeny egyén egészséges életet élhet, a diétán kívül egyéb kezelésre nem szorul.
 


Diéta


Glutént tartalmazó ételek a következők:

 • búzaliszt, búzapehely, búzakorpa, búzadara, búzacsíra, búzakeményítő,
 • rozsliszt, rozspehely,
 • tönkölyliszt, durumliszt,
 • árpaliszt, árpapehely, árpagyöngy, maláta (csíráztatott árpa),
 • vadrizs,
 • búzasör, müzlikeverék, sör, whiskey, vodka, gin.


   

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!