Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A mellékhere gyulladást, más néven epididimitiszt korábban leggyakrabban a gonorrhoea okozta. Napjainkban azonban bakteriális fertőzések állnak a hátterében. Ez műtéti beavatkozás során, hólyag katéter használata, húgyútakban kialakult fertőzések és továbbterjedésük miatt, illetve a nem megfelelő tisztálkodás következményeképp is kialakulhat. Ritka esetben az influenza szövődménye is lehet.
Húgycső gyulladás esetén a kórokozók elérhetik a mellékherét, de a véráram útján eljuthatnak a szervezet más helyeiről is.A mellékhere elhelyezkedése


Tünetei:
A gyulladás következtében a mellékhere megnagyobbodik és érzékennyé válik. Idővel a herékre is ráterjedhet. Ennek hatására felhalmozódik a folyadék a herék körül, így tovább duzzad és nagyobb fájdalomhoz vezet. A herezacskó bőre vörössé, fájdalmassá válik, a bőrredők elsimulnak. Néhány esetben lázhoz is vezethet. Ritkán tályog is kialakulhat, amely egy puha dudor formájában tapintható a herezacskón.

 

Diagnózis:
A diagnózis a nagyfokú fájdalom, nyomásérzékenység alapján sejthető, és a herék megtekintése, óvatos megtapintása, ultrahangos vizsgálata után az orvos általában egyértelműen meg tudja állapítani a here- mellékhere-gyulladás jelenlétét.


Kezelés:

Javasolt az ágynyugalom, a herezacskó bőrének borogatása, hűtése és antibiotikum alkalmazása. A tüneteket és a kezelést komolyan kell venni, hiszen ha a gyulladás nem múlik el, ráterjedhet az ondóvezetékre, aminek szűkület és a beteg sterilizálása lehet a vége.

Ennek a krónikus (idült) állapotnak a kezelése is antibiotikumokkal történik, továbbá ha a panaszok nem szűnnek meg, műtétre, a mellékherék eltávolítására is sor kerülhet.


 


A szócikkhez társított címkék:
gyulladás , mellékhere
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!