Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gonorrhoea egyik tünete a férfiaknál a gennyes folyás a péniszből.A Neisseria gonorrhoeae baktérium okozta, nemi úton terjedő fertőzés, közismert néven tripper vagy kankó. A nemi partnereiket sűrűn váltogató fiatalok körében gyakori.

 

 

A tripper tünetei

 Herpesz a nemi szerveken
    A herpesz genitális a nemi szervek, a végbélnyílás körüli bőr és a környező területek nemi úton terjedő betegsége, amelyet a herpesz szimplex vírus okoz Részletesen a herpes genitalisról >>

 A fertőzött nők 60 százalékánál és a fertőzött férfiak 10 százalékánál nincsenek tünetek. A fertőzés első jele általában gennyes folyás a péniszből vagy hüvelyből, illetve a vizeléskor érzett égető fájdalom.

 

 

A gonorrhoea kezelése

 

A gonorrhoea azonosításához vattapamaccsal mintát vesznek a húgycsőből vagy a méhnyakból, s abban ellenőrzik a kórokozó baktérium jelenlétét. Ha a fertőzött személy anális vagy orális közösülést is folytatott, a végbeléből illetve a szájából is mintát vesznek.

 

A fertőzést antibiotikummal kezelik. A fertőzött személynek a kezelés után legalább három héten át tartózkodnia kell a nemi élettől, s ezt csak azután folytathatja, ha az orvos egy ismételt mintavételt követően igazolta gyógyulását.

 

 

A tripper megelőzése

 

Az óvszer használata megvéd a fertőzéstől.

 

 

A gonorrhoea szövődményei

 

A gonorrhoea továbbterjedve megfertőzheti a prosztatát, a heréket, illetve a nők kismedencei szerveit, és meddőséget okozhat. A fertőzött férfiak egy százalékában a baktérium az egész testben elterjed, és bőrkiütést, lázat és ízületi fájdalmat okoz. A kezeletlen gonorrhoea szülés közben az anyáról a gyermekre is átterjedhet és kötőhártya gyulladást okozhat, amely ha nem kezelik, hegesedéssel és vaksággal fenyeget.

 

Ritka esetben a baktériumok a vérben elszaporodva vérmérgezést okoznak.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!