Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A süketség a hallás képességének részleges (ez esetben nagyotthallásról beszélünk) vagy teljes elvesztése, mely érintheti egyik vagy mindkét fület.

Ha a hallójáratban vagy a középfülben valamilyen mechanikai rendellenesség akadályozza a hang vezetését, vezetéses nagyothallásról beszélünk. A belső fület, a hallóideget vagy a [hallóidegpályák]?at ért sérülés pedig úgynevezett [szenzoneurális nagyothallás]?t eredményez.

A nagyothallás két fajtáját úgy lehet megkülönböztetni, hogy összehasonlítják, milyen mértékben hallja a páciens a légvezetéssel, illetve a csontvezetéssel terjedő hangokat.


Kórisme:

Az orvos belenéz a hallójáratba, és szükség esetén egy hangvillát tart a fül közelébe, majd a fül mögé helyezi annak eldöntésére, hogy a hallászavart vezetéses vagy szenzoneurális rendellenesség okozza-e.

Panasz esetén a [háziorvos]? a beteg fül-orr-gégészeti szakrendelésre, audiometriai vizsgálatra küldi a hallás alapos kivizsgálása céljából. A vizsgálat során a beteg egy hangszigetelt szobában ül, és jeleznie kell, mikor hallja az elektromos berendezés, az úgynevezett [audiométer]? által kibocsátott különböző magasságú és intenzitású hangokat.

A légvezetéses vizsgálat során a beteg fejhallgatóval hallgatja a hangokat, így azok csak légvezetéssel juthatnak a dobhártyához. Az audiogrammon bejelölik azt a leghalkabb hangot, amelyet a beteg még meghallott, s így eldönthető, hogy fennáll-e halláscsökkenés. Bármilyen hallászavar a hallójárat, a középfül, a belső fül, a hallóideg vagy az agyi hallóidegpályák rendellenességét jelzi.

A csontvezetéses hallást úgy vizsgálják, hogy vibrátort helyeznek a fejre a fül mögé, amely az audiométerből származó rezgést a fülbe juttatja. A rezgések a csonton keresztül érik el a csigát a belső fülben. A csigában található speciális szőrsejtek a rezgéseket idegi [impulzus]?sá alakítják át, amelyeket a hallóideg juttat el az agyba.

Ha a légvezetéses hallás csökkent, a csontvezetéses hallás azonban normális, vezetéses hallászavarról beszélünk. Amennyiben egyszerre tapasztalható légvezetéses és csontvezetéses hallászavar, a páciens szenzoneurális halláskárosodásban szenved.


Kezelés:

A kezelés módját a nagyothallás kórokától függően kell kiválasztani. A vezetéses nagyothallás leggyakoribb oka a külső hallójáratban felgyülemlett [fülzsír]? vagy hámtörmelék. Paraffinolaj- vagy nátrium-bikarbonát tartalmú fülcseppel fel lehet puhítani a fülzsírt, s ez esetenként elég a panasz megszüntetéséhez.

A bőr a dobhártyától indulva kifelé nő, így ha a dugó elég puha, kilökődik a hallójáratból. Ha a fülzsír a fülben marad, óvatos meleg vizes öblítéssel eltávolítható. A beavatkozást szakorvosnak kell elvégeznie.

A középfülben felgyűlt folyadék által okozott vezetéses nagyothallás kezelése során a fül-orr-gégész operációs mikroszkóp alatt átlyukasztja a dobhártyát és leszívja a folyadékot. Egy ventilációs csövecskét helyez a dobhártyába, ami lehetővé teszi a folyadék kiürülését. A dobhártya begyógyulásakor a cső kilökődik. [Otosclerosis]? által okozott vezetéses nagyothallás kezelésében műtéttel jó eredmény érhető el.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!