Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A [magzat]? a köldökzsinóron át jut oxigénhez a méhlepényből, mert a tüdeje nem működik. Emiatt egy kis vezeték (ér) köti össze a tüdőverőértörzset a főverőérrel. Ennek az a feladata, hogy a magzat szívének jobb kamrájából kipréselt vér a tüdő kihagyásával egyenest a [nagy vérkör]?be, ezáltal a testbe áramoljon.

 

 

Röviddel a megszületés után ez a vezeték rendesen elzáródik, így a szív jobb fele a tüdőbe kezdi pumpálni az oxigénszegény vért. Százezer csecsemő közül azonban hatvannak nem záródik el megfelelően ez az érdarabja, ezért nyitott Botallo-vezetéknek nevezik. Hasonló helyzet áll elő, mint a pitvari sövényhiány esetén, azzal a különbséggel, hogy a sövényen levő nyílás a szív felső két üregét köti össze.

 

 

A koraszülöttek körében elég gyakori nyitott Botallo-vezeték oka ismeretlen. Ez a rendellenesség enyhe légszomjjal és növekedésbeli elmaradással jár, de idővel akár [szívelégtelenség]? is származhat belőle.

 

 

A nyitott Botalli-vezeték hallgatódzással (ugyanis rendszerint [szívzörej]? hallható) és a szív [ultrahang]?os vizsgálatával ismerhető fel. Minthogy e vezeték lekötése megszünteti a bajt, erre a [műtét]?re hat hónapos és hároméves kor között szoktak sort keríteni, ám ha szívelégtelenség veszélye fenyeget, akkor előbb is.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!