Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


angol: Restless Legs Syndrome, röv.:RLS

 

Idegrendszert érintő betegség, amelyre az alsó végtag mozgatására irányuló ellenállhatatlan kényszer jellemző, és gyakran társul kellemetlen érzéssel, fájdalommal.

A betegség oka, kiváltó tényezője még nem ismert. Az elsődleges RLS megbetegedések 50%-a genetikai eredetű.  A másodlagos RLS megbetegedések hátterében más kórképek állhatnak, például vashiány, cukorbetegség, végstádiumú vesebetegség, terhesség, vagy Parkinson kór.

A 30 éven felüli lakosság 10%-át érintheti, de az érintettek aránya még ennél is magasabb lehet, mert a betegség még nem kellőképpen ismert, és ez megnehezíti a tünetek azonosítását és a betegség kezelését. Előfordulása a nőknél gyakoribb, és az előfordulás esélye a kor előrehaladtával nő.

A betegek általában szúró, viszkető, égető érzésről, a csontokban és a vénákban jelentkező fájdalomról számolnak be, erős késztetést éreznek a végtag mozgatására, amelyre átmenetileg enyhül. A tünetek általában az esti órákban – pihenéskor, lefekvéskor – jelentkeznek vagy fokozódnak. Éjszakai alvásukat zavarja, alvászavarral küszködnek. Lelkileg is megterhelő, mert a tünetek nagymértékben rontják az életminőséget. Mielőbbi megfelelő kezeléssel a panaszok enyhíthetők, akár meg is szüntethetők.HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!