Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

 

Többnyire a 45. és 65. életév között kezdődik. Az agytörzsi magvakban kialakul egy dopamin hiányos állapot, mely az idegi közvetítő anyagok, a dopamin és acetilkolin egyensúlyának megbomlásához vezet.  
 
Panaszok és tünetek:

Legfőbb tünete a remegés, reszketés, a merevség, a mozgás lassúsága, a felállást követő labilitás, melyek bármilyen kombinációban előfordulhatnak. Az értelmi képesség enyhe romlása is társulhat. A remegés nyugalomban a legfeltűnőbb, érzelmi stressz fokozza, akaratlagosan enyhül. Általában minden végtagra kiterjed, de sokszor eleinte csak egyetlen végtagot érint. Ritkán hiányozhat is. A merevség passzív mozgatáskor érzékelhető ellenállás. Az akaratlagos mozgások meglassulnak, jellegzetes járáskor a karok lóbálásának elmaradása. A beteg arca általában mozgás-, mimikaszegény, az arckifejezés merevvé válik. Néha a száj és ajkak körül is megfigyelhető finom remegés. A betegnek nehézséget okoz ülő helyzetből felállni, elindulni, jellemző a csoszogó járás, forduláskor bizonytalanság lép fel és járás során nehezen áll meg.

 
Diagnózis:

A panaszok és tünetek alapján, valamint fizikális vizsgálattal felállítható. Az enyhe esetek okozhatnak nehézséget, mikor még nem kifejezettek a betegség jelei, különösen a tremor (remegés) hiányában.

 
Kezelés:

A dopamin és acetilkolin megbomlott egyensúlyának gyógyszeres visszaállítása. Az acetilkolin hatásának blokkolásával, vagy a dopamin pótlásával. A gyógyszeres kezelés gyakori mellékhatásokkal jár és idősek nehezen tolerálják. Kezdeti stádiumban gyógyszerszedés nem szükséges. Hasznos lehet a pszichoterápia vagy beszédterápia is. Ha a beteg nem reagál a gyógyszeres kezelésre, vagy az tűrhetetlen mellékhatásokat okoz, műtéti megoldás vagy az agy elektromos ingerlése jöhet szóba.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!