Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A paranoid személyiségzavar (Paranoid personality disorder) egy olyan betegség, amely főként túlhajtott gyanakvásossággal és azzal jellemezhető, hogy az egyén a környezetében lévő személyek cselekedeteit és szándékait, folyamatosan rosszindulatúnak, fenyegetőnek és ármánykodásnak véli illetve értékeli.


Kezdete a serdülőkorra tehető, és a pubertás meghaladásával sem múlik el. Nem magyarázható más mentális betegséggel jobban, és nem pszichoaktív szerek a következménye. Kora felnőttkortól kezdve megnyilvánuló általános bizalmatlanság és gyanakvás jellemző az ilyen betegre. Más emberek megnyilvánulásait rosszindulatúnak feltételezi, ártó szándékot, hátsó jelentést tulajdonít neki.

 
Diagnózis:


A paranoid kórképek diagnosztikája nem könnyű, mivel a betegek gyakran olyan sikeresen szimulálják egészséges voltukat, hogy még tapasztalt pszichiáter sem veszi észre a rendezett élet, viselkedés mögött rejlő téveszméket, kórós lelki állapotot. Sok  esetben csak a hosszmetszeti kép ismeretében, illetve [heteroanamnézis]? segítségével lehet felállítani a helyes diagnózist.

Az alábbiak közül legalább 4 megléte szükséges a diagnózis felállításához:

 • alaptalanul úgy véli, hogy mások kihasználják, átverik
 • indokolatlanul bizalmatlan családtagokkal, barátokkal, közeli ismerősökkel szemben
 • mivel attól tart, hogy az információt ellene fogják fordítani, titkolózik
 • megjegyzéseknek illetve eseményeknek rejtett rosszindulatot, fenyegetést tulajdonít
 • tartós neheztelés valamilyen vélt, vagy valós sérelem miatt
 • vélt sérelmekre hirtelen és dühvel reagál
 • visszatérően és alaptalanul gyanakszik partnere szexuális hűségére


Előidézhet hasonló tüneteket,ezért ki kell zárni az organikus hátteret, valamint ugyanígy kizárandó a különböző drogokkal és az alkohollal való visszaélés is. Megkülönböztetük a [paranoid]? állapotokat a hasonló betegségektől (mint például a skizofrénia) és az affektív zavaroktól is.

Oka:


Bár kialakulásának pontos oka nem ismert, a tapasztalat azt mutatja, hogy bizonyos élethelyzetek és személyiségjegyek valószínűsítik a betegség kialakulását:

 • paranoid zavarok a családban
 • érzékszervi, főleg hallási fogyatékosság
 • epilepszia, organikus betegségek
 • kulturális izoláció
 • kommunikáció képtelenség idegen nyelvi környezetben
 • alkohol-, kábítószerfüggés
 • kisebbséghez tartozás
 • elnyomó, diktatórikus társadalmi környezet


Kezelése:


A paranoid betegek kezelésénél központi jelentősége van az orvos-beteg viszonynak. Nem könnyű elnyerni a gyanakvó beteg bizalmát, kialakítani azt a megfelelő távolságú kapcsolatot, ami fenntartja a beteg együttműködő készségét.

A paranoid beteg rendkívül éles megfigyelő, különösen érzékeny a metakommunikációra, ezért előbb utóbb észre fogja venni az esetleges színlelést, és emiatt otthagyja orvosát. A paranoid ember olyan erősen meg van győződve az igazáról, hogy nincs szüksége külön megerősítésre, valójában azt várja, hogy tiszteletben tartsák az álláspontját, így a legjobb megoldás, ha az orvos azt az álláspontot képviseli,hogy bár nem ért egyet a betegséggel, de elfogadja mint szuverén eszméket.

Ezen betegek kezelése többnyire ambuláns keretek között zajlik, tág teret engedve a különböző egyéni, vagy csoportos pszichoterápiás ellátásnak.

 

Veszélyeztető izgalmi állapotban, sürgősségi esetben [neuroleptikum]? adása, és kórházi, szakorvosi ellátás szükséges.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!