Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


progéria = Hutchinson-Gilford szindrómaProgéria - gyermekkori öregség

Tünetei gyermekkorban jelentkeznek. A progériás gyermek az átlagosnál gyorsabban öregedik, vonásai és tünetei olyanok, mint egy idős emberé.

Szerencsére igen ritka a progériások száma, 1886 óta mindössze 130 beteget jegyeztek. A gyermek születésekor még nem vehető észre a betegség, viszont 1 éves korban már olyan tüneteket produkál, mint hajhullás, bőrelváltozás.

A betegség látható jele, hogy a gyermek sokkal alacsonyabb, vékonyabb. A progériás beteg sokkal rövidebb ideig él, tízéves koruk környékén stroke vagy szívbetegség következtében meghalnak.

A progéria kialakulásának okai:
A kutatások alapján a betegség kialakulását az első kromoszóma LMNA génjében létrejövő mutáció idézi elő, ami a Lamina A protein képzéséért felelős.

Kisfiúk és kislányok is megbetegedhetnek, és a gyerekek 5-10-szer gyorsabban öregszenek, kihullik a hajuk, a foguk. Általában ok nélkül alakul ki, nem alakul ki egy családon belül több gyermeknél, és a mutációkkal ellenben nem öröklődik.

A progéria kezelése:
Jelenleg gyógyíthatatlan betegség, megelőzésére nincs gyógymód.
A tünetei enyhíthetőek aszpirinnel, táplálék-kiegészítőkkel, gyógytornával.
 

Kapcsolódó szócikkek  

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!