Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A prosztata természetes megnagyobbodása a férfiak nemi érése során a tesztoszteron nevű hormon tevékenységével függ össze. Ha a prosztata kórosan megnagyobbodik, nyomást gyakorol a húgycsőre, vizelési zavarokat okozva. Ez az állapot a 80 éves férfiak négyötöd részét érinti. A megnagyobbodott prosztata fokozott működésre készteti a húgyhólyag izmait, és idővel a hólyag kitágulásához és működési zavarához vezethet.

 

A prosztata megnagyobbodás tünetei

A legfeltűnőbb tünetek a vizeléssel kapcsolatosak:

  • nehezen meginduló vizelés,
  • gyenge vagy akadozó vizeletsugár,
  • gyakori vizelési inger,
  • esetenként utócsepegés.

Prosztata vizsgálat

Az orvos a prosztatamegnagyobbodást a végbélen keresztül [ujj]?ával tapintja ki, majd [ultrahang]?vizsgálattal állapítja meg a mirigy kiterjedését. Utána vérvizsgálatot végeztet a vese működésének ellenőrzésére. Akinél megjelennek a prosztatamegnagyobbodás tünetei, annak tanácsos orvoshoz fordulnia, hogy szükség esetén meg lehessen kezdeni a kezelést, és hogy a nagyobbodás súlyosabb okait ki lehessen zárni.

 

A prosztata megnagyobbodás kezelése

A megnagyobbodott prosztatát nem minden esetben kell kezelni. Ha a kezelés mégis szükségessé válik, a prosztata izmait ellazító gyógyszert írnak fel, vagy olyat, amely gátolja a tesztoszteron azon formájának termelését, amely a megnagyobbodást okozza.

Mellékhatásként a nemi vágy csökkenése vagy impotencia jelentkezhet. Többféle sebszeti beavatkozásra kerülhet sor: egy egyszerű eljárással csökkenthető a húgycsőre nehezedő nyomás, de a prosztatát részben vagy akár teljesen el is távolíthatják.

 

 

Prosztata megnagyobbodás

 

 

 

A prosztata megnagyobbodáshoz kapcsolódó szócikkek

A prosztatagyulladás
A prosztata bakteriális gyulladása, melyet általában a húgycsövön keresztül történő fertőzés okoz.
 Prosztata
A prosztata, vagy dűlmirigy a férfi belső nemi szervekhez tartozó nemi mirigy.
Prosztatarák
A prosztatarák kezdeti tünetei általában hasonlítanak a prosztata megnagyobbodás? okozta panaszokhoz, ezért [vizelési nehézség]?? esetén tanácsos haladéktalanul orvoshoz fordulni

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!