Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az elfajulás miatti fokozatos látásromlás azért következik be, mert a sárgafoltnak károsodik a vérellátása. A sárgafolt a recehártyának az a része, ahol a legélesebben lát a szem, így fontos szerepe van az autóvezetés, az olvasás, a tévénézés és Szem - a látás szerveolyan tevékenységek során, amikor a kis tárgyat kell szemügyre venni. E betegségben csak a recehártya központjában romlik a látás, míg a perifériás rész ép marad. A szembántalom rendszerint hosszú idő alatt alakul ki, s a korai szakaszában gyakran felfedezetlen marad. Az oka jobbára ismeretlen.

 

A sárgafolt elfajulása, amely főleg öregkorban fordul elő, a vakság egyik fő oka a fejlett nyugati országokban. Nincs gyógymódja, bár lézeres kezeléssel bizonyos esetekben lassítható a betegség súlyosbodása.


A szócikkhez társított címkék:
szem
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!