Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

A [szemgolyó]? hátsó részének belső fala a szemfenék (latinul fundus oculi). Ide érkeznek a pupillán át bejutó fénysugarak. A retina (ideghártya) és a benne futó erek területe ez. Kiemelten fontos része a papilla (látóidegfő), ahol a retina idegsejtjeinek rostjai látóideggé egyesülnek, valamint a makula (sárgafolt), amely az éleslátásért felelős központi terület. 

 

 

Az emberi szem felépítése

Az emberi szem felépítése

Árulkodó szemfenék

A szemfenék vizsgálata egy egyszerű eljárás, mely során [szemtükör]? használatával a szakorvos megtekinti a retinát és az ott futó ereket, valamint a látóidegfőt. A vizsgálat eredménye az orvos számára sokat elárul a beteg egészségi állapotáról. [Magasvérnyomás]?ban, cukorbetegségben, érelmeszesedésben a szemfenéki erek eltérései irányadók, a betegség természetére és stádiumára is lehet következtetni a szemészeti lelet alapján. 

 

Egy Ausztráliában végzett kutatás szerint a túlsúlyos vagy elhízott gyermekeknél már 6 éves kor körül elváltozások (tágabb vénák, szűkebb artériák) jelennek meg a szemben, ez figyelmeztető jel a későbbi életszakaszban [szív- és érrendszeri betegség]?ek kialakulásának kockázatáról.

 

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!