Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szívtamponád, amelyet a szív körüli tamponádnak is neveznek, életveszélyes állapot, ugyanis a szívburok üregében vér vagy folyadék halmozódik fel, s ez nyomja a szívet. Megakadályozza, hogy a kamrák teljesen elernyedhessene, emiatt nem telődnek kellőképpen vérrel, így kevesebb vért pumpálnak.

 

Szívtamponád több ok miatt alakulhat ki, pl. megsérül a szívizom valamelyik vérere, baktérium vagy vírus okozta szívburokgyulladás alakul ki, esetleg daganatos sejtek szűrik be a szívburkot. Ezenkívül a mellkas besugárzásos kezelése, a pajzsmirigy csökkent működése és szisztémás lupusz eritematózusz is felelős lehet érte.

 

Tünetei közé olyan mellkasi fájdalom tartozik, amely kisugárzik a  nyakba, a vállba, a hátba vagy a hasba, rajta kívül légzési nehézsége, gyenge vagy hiányzó érverése és alacsony vérnyomása lehet a betegnek. Röntgenezéskor, ultrahangos szívvizsgálatkor, számítógépes rétegröntgenezéskor és mágneses magrezonanciás vizsgálatkor vér vagy folyadék fedezhető fel a szívburok üregében.

 

A szívtamponád sürgősségi állapot. A kezelés során stabilizálják a pácienst, a mellhártya üregébe szúrt, fecskendőhöz csatlakozó tűn keresztül eltávolítják a rendellenesen felhalmozódott vért vagy folyadékot, s orvosolják a bajt kiváltó okot.

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
Szív , szívburok
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!