Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Szőrtüszőgyulladás baktérium okozta vagy gombás fertőzés miatt alakul ki, s a test bármelyik részén megjelenhet. Gyakran jelenik meg borotválkozás során megsérült, illetve szoros ruha által nyomott szőrtüsző befertőződésekor. Viszketés, kivörösödő bőr, kiütés és hólyagok jellemzők rá, amelyeket beszáradás után pörk fed.

 

Néha nem megfelelően fertőtlenített forró fürdő vagy pezsgőfürdő után jelennek meg. Ezt nevezik "forró fürdő follikulitisznek" vagy "forró fürdő dermatitisznek", melyet a Pseudomonas aeruginosabaktérium okoz. A fürdőzést követő hatodik órától egészen az ötödik napig bármikor megjelenhetnek. Leggyakrabban a fürdőruhával takart területek, így a törzs és a fartájék érintettek. Előfordul, hogy a szakáll területén az erős szőrszálak visszahajolnak, borotválkozás után újra a bőrbe fúródnak és tényleges fertőzés nélkül irritációt okoznak. Ez a típusú szőrtüszőgyulladás (benőtt szőrszálak) elsősorban a színes bőrű férfiakban gyakori.

 

A szőrtüszőgyulladás kezelése

 

Felszínes gyulladások esetén elegendő a szőrszál eltávolítása, lokális fertőtlenítő használata. Súlyosabb esetekben, ha nagy kiterjedésű vagy mély folyamatokról van szó, mérlegelendő antibiotikum elindítása, mellette fertőtlenítő hatású helyi kezelést alkalmazva.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!