Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A Tamiflu oseltamivir hatóanyagú vírusellenes gyógyszerkészítmény neve a madárinfluenza kapcsán vált ismertté. A svájci Roche gyógyszergyár terméke képes megfékezni a madárinfluenza H5N1 vírus szaporodását a fertőzés korai stádiumában. Amikor 2004 decemberében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett a H5N1 vírus pandemikus elterjedésére, ami akár több millió halálos kimenetelű megbetegedéssel is járhat, annak ellenére, hogy a gyógyszer csak korlátozott védettséget nyújt, tetemes mennyiséget halmoztak fel belőle az egészségügyi szervek világszerte.


A Tamiflut felnőttek és egyévesnél idősebb gyermekek influenza megbetegedésének kezelésére és
megelőzésére alkalmazott gyógyszer, amelyet csak orvosi rendelvényre lehet kapni. Influenzás tünetekre, ill. járvány estén a még nem fertőzötteknél a fertőzés megelőzésére alkalmazható, de nem helyettesíti a védőoltást, hanem inkább annak kiegészítője lehet veszélyes pandémiás helyzetben.
 

A gyógyszert a távol-keleti fertőzések során néhány országban hatékonyan alkalmazták. Egy japán kutatóorvos arról számolt be, hogy  egy sikeres Tamiflu-kezelés után találtak olyan H5N1 vírusváltozatokat, amelyek ellenállónak mutatkoztak a szerrel szemben.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!