Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A vírusfertőzések gyógyszeres terápiája, azért nagyon nehéz, mert a vírusok az emberi gazdasejteken belül szaporodnak. Ezért „megtámadásuk” egyben a gazdasejtet is károsítja. A gyógyszerkutatások során azonban találtak néhány olyan hatóanyagot, amelyek eléggé differenciáltan, szelektíven képes a vírusra, ill. annak szaporodására hatni.
 

Ilyen vírusellenes hatóanyagok például az aciklovir, penciklovir, tromantadin, amelyek a herpes vírusok ellen hatnak – ezeket tartalmazó gyógyszerek jelentős része vény nélkül is kapható. A ribavirin, amelyet a vírusos májgyulladásokban, vagy súlyosabb légúti fertő‘zésekben alkalmaznak.  A norvir, didanozin, nevirapin, indinavir, amelyek HIV kezelésére szolgálnak. Vagy a zanamivir, oseltamivir hatóanyagú szerek, amelyek influenzás megbetegedésekben használatosak (Ld. még Tamiflu).


A szócikkhez társított címkék:
vírus , vírusellenes gyógyszerek

A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!