Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A szakirodalom jó néhány definícióval szolgál a társfüggőségre, más néven kodependenciára. Az egyik szerint a társfüggő olyan ember, aki engedékenyen tőri, hogy egy másik ember viselkedése befolyásolja, miközben elszánt erőfeszítéssel törekszik annak irányítására.

 

Egy másik megfogalmazás szerint a kodependencia egy magatartászavarban szenvedő ember problémás viselkedéséhez való reaktív alkalmazkodás, egyszersmind az aktív gondoskodás köntösében megjelenő szabályozás és irányítás törekvése.

 

Egy klinikus úgy látja, a beteg a gyermekkorra visszavezethető elutasítástól, elhagyástól, sérüléstõl, megszégyenüléstől való félelméből adódóan egyfelől képtelen megfelelően képviselni a felnőttkori kapcsolataiban a saját érzelmi igényeit és érdekeit, másfelől kényszeresen törekszik olyan dolgok, események és személyek kontrollálására, melyek nem kontrollálhatók számára.

 

A társfüggőség felismerése

 

Ha a partner áll az életünk középpontjában, ha a mindennapok nem szólnak másról, mint erről a beteges megfelelési vágyról, ha úgy érezzük, semmit nem tudunk csinálni, ha nincs velünk, akkor bajok vannak. Ha a féltékenység jelen van, ha nincs saját baráti kör, ha a társ kérésére gondolkozás nélkül igent mondunk, kodependensek vagyunk. A következő tünetek szintén a társfüggő személyt jellemzik:

- a társ helyeslése, szeretete a legfontosabb

- az ő véleménye a legfontosabb

- egyedül megbénul

- alárendeli magát

- mindig szelíd és alázatos

- mindennapjai része az elhagyástól, szakítástól való félelem

- örökös megfelelési kényszert érez

 

A kodependencia kezelése

 

Kezelésére léteznek egyéni, pár- és csoportterápiák. Az első lépés azonban mégiscsak az, hogy a kodependens személy elismerje: problémája van, amely kihat az egészségére és a környezetére is. A terápia során aztán már tudatosítható benne, mi a probléma magja, melyek a saját igényeit, mentális szükségletei, illetve feldolgozás alá kerülhet az esetlegesen átélt traumatikus esemény. Ám kellő elhatározással a kodependens személy terápia nélkül is elindulhat a gyógyulás útján.

 

Az első és legfontosabb lépés ebben az esetben is a döntés. Az illetőnek válaszolnia kell magában arra a kérdésre, akar-e függetlenné válni, saját magában megtalálni a boldogságot, vagy továbbra is ragaszkodik ahhoz a hitéhez, hogy megilletné a szerelem, amit nem kap meg. Tudatosítania kell magában, hogy amíg sértődött és dühös marad, amíg tobzódik érzelmei fogságában, elriasztja azokat az embereket, akik potenciális jelöltként állhatnának sorba párválasztási várólistáján.

 

És ha akad is társ, aki elviseli a dependens személy ragaszkodását, nincs rá garancia, hogy a kapcsolat nem ér véget valamilyen okból. A társfüggőnek el kell fogadnia, hogy a szerelem nem létszükséglet - nem is egy pirula, amit beveszünk és minden jóra fordul.

 

Forrás

 


A szócikkhez társított címkék:
kodependencia , társfüggőség
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!