Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Latin: transcutan electromos neurostimuláció.
 
Az elektroterápiás módszerek közé tartozik. A bőrön át történő idegi ingerlés a fájdalomcsillapítás egy formája, amely során alacsony feszültségű elektromos árammal gátolják pl. a csontritkulás, a rheumathoid arthritis, az isiász és más izom illetve ízületi rendellenességek okozta fájdalmat.
Az eljárással olykor szülés során a méhösszehúzódások fájdalmát is enyhítik.
Hogyan hat a TENS kezelés?
Az elektromos áram gátolja az idegvégződések által az agyba továbbított fájdalomérzetet, és serkenti a szervezet természetes fájdalomcsillapító ópiumszármazékának, az endorfinnak a termelését. Ezáltal a fájdalom enyhül abban a testrészben, ahol a kezelést alkalmazzák.
 
A TENS készülék alkalmazása:
A TENS készüléket bizonyos kórházakban, gyógyszertárakban és orvosi műszert forgalmazó vállalatoknál lehet kölcsönözni, vagy megvásárolni. A szerkezet 4 tapadókorongból és a hozzájuk csatlakozott kézi vezérlőegységből áll. A vezérlőegység szabályozza az áram jellegét és erősségét. Az elektromos áram eleinte pusztán csak bizsergő érzést okoz, ám ha növelik az áramerősséget, inkább hasonlít egy enyhe áramütésre.
Amennyiben a műszert szülési fájdalmak enyhítésére használják, a kezelés akkor a leghatékonyabb, ha már a szülés korai szakaszától alkalmazzák. A tapadókorongokat a méhösszehúzódások megkezdésekor a szülő nő hátára kell helyezni a használati utasítás szerint. Fontos, hogy a korongokat pontosan a fő idegcsatlakozások fölé helyezzék.
 
Kapcsolódó szócikkek

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!