Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


testhőmérséklet az [életfunkciók]? folyamatos működéséhez szükséges, jellemzően állandó hőmérséklet a [szervezet]?ben, amelynek ingadozása kismértékben normális, nagyobb eltérés esetén azonban már különböző betegséget jelezhet [tünet]?ként.  

 

Valamennyi [élettani folyamat]?unk [biokémia]?i, enzimek által irányított reakciók alapján működik, melyek csak egy adott hőmérsékleten tudnak optimálisan lezajlani.  

Az ember [melegvérű]? emlős, normális testhőmérséklete 36 és 37,2 °C között állandó, s ez a környezet hőmérsékletétől független. Hogy ezt az állandóságot biztosítsa hidegben a szervezet hőt termel, míg melegben igyekszik a felesleges hőtől megszabadulni. A hő generálásához tápanyagot éget el, majd izommunkát végez, a hő leadásakor pedig párologtat és sugároz. Sem a túl magas, sem a túl alacsony hőmérséklet nem kedvez az életfolyamatoknak, de az emberi test általában fűt, mert a környező hőmérséklet hűvösebb annál, mint amire a sejteknek szükségük van. 

Jó minőségű és nagy energiatartalmú táplálék ellenében az emberi test úgy működik, mint egy fűtő- és hőszabályozó berendezés: kazán, központi kapcsoló, hőérzékelő és szigetelés. A szigetelés a [haj]?unk, gyér [szőrzet]?ünk, bőrünk, és az alatta lévő zsírpárnák. A hőérzékelők parányi [idegsejtek]? szerte a testben. A szervezetünkben lévő [termoreceptorok]? és a bőr, valamint a nyálkahártyák hideg- és melegreceptorai szállítják az információkat a hipotalamuszba, a hűtő- és fűtőközpontba. Ezenkívül a központi idegrendszer is érzékeli az átáramló vér hőmérsékletét, valamint a [törzsizmok]? és az [agykéreg]? felől is érkeznek információk. A hipotalamusz, a központ pedig utasításokat ad a [hipofízisnek]? ([hormonháztartás]? irányítása), a szívnek, a mellékvesének, a harántcsíkolt [izmok]?nak, valamint az erek tágasságáért felelős központoknak.  

 

A testhő ingadozása

A teshőmérséklet a nap folyamán bizonyos határok között ingadozik, bár ezt jellemzően nem érzékeljük. Megfigyelések szerint reggel 6 órakor mérhető a legalacsonyabb, és délután 4-6 óra között a legmagasabb, kora este azután folyamatosan csökkenni kezd, míg eléri a legalacsonyabb értéket.

Ha a testhő valamiért (pl. gyulladás, fertőzés) megemelkedik hőemelkedésről illetve lázról beszélünk. Hőemelkedés 37 - 37,9 °C között, míg a láz a 38°C fölött mért érték. A láz mindig csak egy [tünet]?, tulajdonképpen a szervezet védelmi [reakció]?ja. Számos betegség velejárója, okát keresni kell!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!