Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Tölcsér alakú izmos cső, amely az orr és a szájüreg hátsó részétől a nyelőcső felső részéig és a gégefő magasságáig terjed. A torok szó használatakor időnként a nyak elülső része, az álkapocstól a kulcscsontig húzódó területre utalunk.

 

Három egybefüggő szakaszból áll, az orrgaratból (a felső rész), a szájgaratból (középső rész) és a gégegaratból (alsó rész).

 

Az orrgarat az orrüreget köti össze a lágy szájpad környékével, a szájgarat pedig az orrgarattól a nyelv alatti területig húzódik. A nyelőcsőhöz csatlakozó gégegarat a gége alatt és mellett helyezkedik el.

 

Nyeléskor a lágy szájpad lezárja az orrgaratot, hogy megakadályozza a táplálék bejutását. A szájgarat a levegő és a tápanyag csatornája is egyben.

 

A torok a hangképzésben is fontos szerepet tölt be. Izomzata segítségével képes az alakváltoztatásra, így szerepe van a magánhangzók képzésében. Rezonátorüregként is működik, mely erősíti a gége által képzett hangokat és javítja azok minőségét.

 

Kapcsolódó szócikkek


HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!