Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ide olyan betegségeket, járványokat soroltunk, amelyeknek a közelmúltban tomboltak, vagy jelenleg is pusztítanak, és közös jellemzőjük, hogy nem kötődnek egy-egy földrajzi helyhez, hanem világszerte elterjedtek.Az ókori birodalmakban a háborúknál jóval nagyobb pusztítást végeztek az õket kísérõ járványok. Ilyenek voltak például a pestis, a kolera és más, ma már szinte ismeretlen betegségek.


A középkorban a higiénia hiányában az emberek együtt éltek a halálos járványokkal. A 13. században a pestis tizedelte a világot. A pestis azonban ma is létezik, egyedi megbetegedések előfordulnak Indiában, Kazahsztánban.


Az Újvilág felfedezése után vagy ötven évig óriási kanyarójárványok tomboltak Amerikában. A 19. században a sárgaláz végzett nagy pusztítást.

 

 

A fertőző és időnkint járványossá váló betegségek megelőzése a közegészségügyi közigazgatás egyik legfontosabb feladata.

A halálozásoknak átlag mintegy 10%-a járványos betegségek folytán történik. Habár ma már a művelt világrészekben olyan pusztító járványok nem fordulnak elő, mint az ó- és középkorban, időnkint az emberek nagy számát ragadják el. Így az 1872-i kolera Magyarországon mintegy 200 000 halált okozott..


Minden fertőző betegség elleni védekezésben nagy fontossággal bír az egyéni diszpozíció csökkentése. Erre a leghathatósabb mód az egészségügy rendezése, fejlesztése. Jó táplálkozás, jó lakásviszonyok, tisztaság, kellő ruházkodás. Az egészségügy fejlődésének tulajdonítható, hogy a középkorban lefolyt járványokhoz képest az újkoriak annyival enyhébbeknek mutatkoznak.


 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!