Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Zsírsejt - adipocyta vagy steatocyta
 
A zsírszövet sejtjei a kötő és támasztószövetek ősi retikulum sejtjeiből alakulnak ki, [mezenchimális]? eredetűek. A sejtekbe lépő, vagy az ott szintetizálódó zsír molekulák előbb kisebb, majd nagyobb cseppekké állnak össze.
 
A sárga zsírszövet sejtjei önállóan gömbölyű vagy ovoid alakúak, csoportosan előfordulva viszont inkább sokszögletűek. A rugalmas sejthártya a növekvő belső tartalom miatt tágul, a sejt alakja gömbhöz válik hasonlatossá, a citoplazma a sejtmaggal együtt a perifériára nyomódik. Szövettani képen mutatott a látványuk miatt szokták pecsétgyűrűhöz hasonlítani a zsírral telt zsírsejteket. Szinte teljes térfogatukat egyetlen nagy zsírcsepp tölti ki, emiatt unilokuláris (unilocularis = egyrekeszű) zsírsejtnek is nevezik.  
 
A barna zsírszövet sejtjei a sárga zsírsejtnél kisebb méretű, szögletes sejtek; bennük több kis zsírcsepp látható, s a sejtmag középen vagy a szélen helyezkedik el. Multilokuláris (multilocularis = többrekeszű) zsírsejtnek is nevezik.  
 
A zsírszintézis módja minden sejtben azonos. 
 


A szócikkhez társított címkék:
zsír , zsírsejt , zsírszövet
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!