Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A leghatékonyabb megelőzése a védőoltás lenne, de egyelőre nem sikerült hatékony oltóanyagot találni. Ennek oka a vírus gyors mutációja, sejtjeinek sajátos, ellenálló burka, és még az sem kellően tisztázott, hogy milyen immunválaszt kell adnia a szervezetnek a védőoltás beadása után, hogy bizonyos legyen a védettség. Több szer is elkészült már, amelyek közül több is eljutott a humán kipróbálás szakaszába, főként Dél-Afrikában folynak ilyen gyógyszerkutatások önkéntesekkel.

 

A Merck gyógyszergyár vakcina vizsgálatai:
A 2006-tól az egyik legújabb, Merck gyógyszergyár álta kifejlesztett vakcinajelölt széles körű humán próbáját Dél-Afrikában végzik. A vakcinát már kipróbálták Amerikában, Afrikában és Ausztráliában,  jóval kevesebb résztvevővel. A próbák eredményesen zárultak a gyártó előzetes adatai szerint a beoltottak több mint felénél sikerült immunválaszt kiváltani a HIV-vírus ellen. A Merck gyógyszergyár másik vakcinájával is folynak vizsgálatok - Haitin, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Brazíliában, Kanadában, Jamaicában, Peruban és a Dominikai Köztársaságban -, ezek egyelőre az oltóanyag biztonságosságát tesztelik. (A Dominikai Köztársaságban elsősorban prostituáltakat oltanak be. )
A két oltóanyag a betegség kiváltására és terjesztésére alkalmatlan. A vakcinákban megfázást okozó hordozóvírusba építettek bele HIV-vírusgéneket, amelyektől azt várják, hogy kiváltsák a szervezet immunválaszát. Az oltóanyag szer nem tartalmaz legyengített HIV-vírust, így nem okozhat megbetegedést.


AIDS-tapasz
Az AIDS-tapaszként ismertté vált vakcina tesztelése jelenleg is zajlik - a kutatók szerint bíztató eredményekkel. A kutatási hipotézis szerint a bőrben található immunsejteket aktivizálva az immunrendszer megerősíthető, s a bevitt anyaggal a HIV-vírus elpusztítására specializált ölősejtek termelése megsokszorozható.


A szoptatás során bekövetkező fertőzés megakadályozását célzó kutatások
2006-ban  Ugandában egy olyan oltóanyag tesztjét kezdték meg, amely a szoptatás során bekövetkező HIV-fertőzéstől védené meg a csecsemőket. A kipróbálás még korai stádiumban van, az első eredmények az idei év során várhatók. Máshol is próbálkoznak az anyáról a gyermeknek (a terhesség, a szülés vagy a szoptatás során) átadott fertőzés megakadályozására.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!