Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


AIDS – acquired immunodeficiency syndrome, szerzett immunhiányos tünetegyüttes, amit a HIV vírus (HIV – human immunodeficiency virus) okoz.  A HIV fertőzés és a következtében fellépő AIDS betegség napjaink legsúlyosabb, leggyakrabban szexuális úton terjedő fertőzése. A nyolcvanas évek elejétől - amikor sikerült leírni és azonosítani a kóros folyamatot - önálló betegségként tartja nyilván az orvostudomány. Különösen veszélyes fertőző betegség, mert a megfertőzött személy hosszú évekig (4-8 évig) tünetmentes vírushordozó, így sokaknak adhatja tovább a vírust - anélkül, hogy tudna róla.

 

Az afrikai kontinensen a legelterjedtebb, egyes országokban mintegy 30 százalékot is kitesz a ferőzöttek aránya. Az ENSZ AIDS-szel foglalkozó programjának becslése szerint ma több mint 40 millió HIV-pozitív ember él világszerte, és számuk valamennyi kontinensen emelkedik. Magyarországon hivatalosan kb. ezer HIV-fertőzöttet tartanak nyilván, de a becslések szerint valóságosan négy-ötezer ember lehet vírushordozó.

 

A HIV vírus a T-limfocitákat, az immunrendszer sejtjeit károsítja, így a fertőzött beteg szervezete fogékonyabbá válik a fertőzésekre, bizonyos típusú daganatos betegségekre. Gyakran csak e betegségek fellépésekor diagnosztizálják az AIDS-t.  A fertőzés történhet a testfolyadékokkal; közösüléskor hüvelyváladékkal, ondóval. A vérrel történő átvitel a korábban nem szűrt vérkészítményekkel (vérátömlesztéssel), vagy a nyílt sebbe jutó valamilyen fertőzött ember testváladékával.  A fertőzés megtörténhet szoptatás vagy szülés alatt is, vagy terjedhet nyállal is.

 

Kezelése:

A HIV illetve az AIDS terápiás lehetőségei  - annak ellenére, hogy nagy ütemben folynak a kutatások -, még mindig korlátozottak. Az eddig kidolgozott kezelési eljárások a vírust nem pusztítják el. A gyógyszeres kezelés - amelynek középpontjában kombinált antivirális szerek adagolása áll -  lassíthatja a HIV fertőzés súlyosbodását, illetve az AIDS kifejlődését. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek képesek megelőzni vagy hatékonyan kezelni bizonyos AIDS-hez kapcsolódó betegségek kialakulását. A jelenleg alkalmazott eljárások súlyos mellékhatásokkal járnak, de a lagnagyobb probléma, hogy ellenállóvá tehetik a vírust. Nem utolsó sorban mindemellet rendkívül drágák is.


 


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!