Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A bőrelváltozásokat gyakran kizárólag a bőr betegsége, vagyis nem valamely más, az egész szervezetet érintő megbetegedés okozza. De mindkét esetben a bőrelváltozások okozta panaszok – viszketés, égető érzés, fájdalom stb. – enyhítésére külsőleg, helyileg használatos készítmények javallottak.

Ezek nemcsak a kellemetlen érzéseket enyhítik, hanem elősegítik a hámosodást, megelőzik vagy segítik leküzdeni a fertőzést. Alkalmanként előfordulhat, amikor nagyobb hatóanyag koncentrációra van szükség, hogy közvetlenül a megbetegedett területen fecskendezik a bőr alá a gyógyszert ([intradermális]? injekció).


A külsőleg alkalmazott szerek hatóanyagot és ún. vivőanyagot tartalmaznak. Ez utóbbitól függ a készítmény állaga (sűrű,  zsíros, vizes stb.), illetve az is, hogy a hatóanyag hogyan fejti ki hatását. A felszínen marad vagy felszívódik. A készítmények többsége különböző hatóanyag mennyiséggel kerül forgalomba.


A vivőanyagtól függően ugyanazon hatóanyagból készülhet kenőcs, krém, rázókeverék, folyadék, hintőpor vagy gél. A készítmény formája befolyásolhatja a hatóanyag felszívódás hatékonyságát is.
A külsőleg, helyileg történő kezelésnek többféle célja lehet, így tisztító-fertőtlenítő, a bőrfelületet védő, bőrnedvesítők vagy bőrszárítók, a tüneteket csökkentő, gyulladáscsökkentő és fertőzést megszüntető hatású. Ennek megfelelően is csoportosíthatók a külsőleg alkalmazandó szerek.


A szócikkhez társított címkék:
bőr , bőrbetegség

A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!