Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A leggyakoribb gombás fertőzés kórokozója, a sarjadzó gombák osztályába sorolt Candida albicans nevű élesztőgomba okozta betegség. Egészséges emberben is megtalálhatók, de a szervezet immunrendszerében fontos szerepet játszó bélflóra megakadályozza a kóros elszaporodását. Ha ez a működés megsérül, akkor a gombák elszaporodnak a nyálkahártyán – a szájban, garatban, nemi szerveken – a bőrön, körömben, de okozhat egész testre kiterjedő gombásodást is.
 

A megfertőződés függ a szervezet immunrendszerének erősségétől, a gombafajta jellemző fertőző képességének erősségétől, de a megfertőződésre való fogékonyságot fokozhatják táplálkozási elégtelenség, antibiotikumok gyakori szedése, stressz, fogamzásgátlók, hormonkészítmények és szteroidok szedése, cukorbetegség, szénhidrátban dús táplálkozás, hormonszint ingadozás.
 

Tünetei:

A fertőzött területtől függően a viszkető érzéstől, a nyálkahártya gyulladása okozta váladékképződésig bezárólag sokféle tünetekkel jelentkezik. A súlyosabb fertőzések tünetei gyakran megtévesztők, egy-egy szerv megbetegedésére is emlékeztethetnek.

 

Diagnózis:

Nyelvkaparékból, garat-torok váladékból, hüvely-kenetből mutatható ki, a legbiztosabb módja azonban a vérsavóból történő Candida antitestek kimutatása.
 

Kezelése:

A kezelése hosszadalmas, a gombaölő gyógyszerterápia mellett szükség van szénhidrátmentes diétára, a szervezet méregtelenítésére, a bélflóra helyreállítására.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!