Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: mycosis (mikózis)

A mikózis a gombás fertőzés okozta betegségek nagy csoportjára használatos orvosi kifejezés. Egyre gyakoribb – mondhatni népbetegségnek számító – fertőzés, egészségügyi statisztikák szerint minden negyedik ember szenved valamilyen gombás fertőzéstől. Nagyon nehezen kezelhető, különösen, ha nem friss folyamatról van szó. Emberről emberre, vagy állatról emberre terjed. Különösen jó táptalajt nyújtanak számukra a nedves, párás, sötét, nem kellően levegőzött helyek, így az uszodákat, a szaunákat, vagy az emberi testen a hajlatok, az érintkező bőrfelületek (lábujjak), és a nyálkahártyák felülete.
 

A gombás fertőzések aszerint is csoportosíthatók, hogy a szervezet milyen területeit milyen mélységben (súlyossággal) fertőzi meg. Így lehet felületi, a bőr, haj külső rétegeit megtámadó folyamat, mely átterjedhet a körömre és a bőr mélyebb rétegeibe, de például egy injekció a már fertőzött területen eljuttathatja az izmokig is a kórokozót. Az egész testet érintő (szisztémás) mikózis – általában a tüdőből indul és átterjedhet más szervrendszerekre is, ez elsősorban a nagyon gyenge immunrendszerű személyeknél fordul elő.

Lsd. még Candidiasis
 


A szócikk alá tartozó bejegyzések:

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!