Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


CsuklásA csuklás a rekeszizom akarattalan, görcsös összehúzódása, amely megzavarja a légzés ütemét. Akkor következik be, amikor valamilyen inger (pl. gyors evés) hirtelen görcsbe rántja a rekeszizmot. Minthogy e szabálytalan ritmusú mozgás során összezáródnak a hangszalagok, jellegzetes csuklási hang hallatszik.

 

 

Rendszerint étkezés után csuklik az ember, amikor a gyomra feszül. A csuklás váratlanul következik be, s egy pillanat alatt le is zajlik. Számos népi ellenszere van, de a java részük hatástalan, s általában nincs is szükség rájuk, mert a csuklás magától is megszűnik. A népi orvoslás azon alapul, hogy növelni kell a vér [szén-dioxid]? tartalmát. Eszerint vissza kell tartani a lélegzetet, vagy papírzacskóba kell lélegezni.

 

 

A tartós csuklás gyógyszeres kezelést tehet szükségessé. Előfordul, hogy a csuklást a rekeszizom különböző okok miatt ingerlődése váltja ki. Ilyen ok pl. a tüdőgyulladás, a műtét utáni állapot, valamint veseelégtelenség esetén méreganyagok jelenléte a vérben. Az is csuklásra vezethet, ha agyi értörténés (sztrók) károsodást okoz az agynak abban a részében, amely a légzést szabályozza.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!