Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A testhelyzet változásait különböző érzőreceptorok fogják fel, amelyek a belső fül félkörös ívjárataiban és a zsákocska foltjában, valamint a szemekben, az ízületekben és az izmokban vannak, s a belőlük származó [idegingerület]? az agyba jut. Ezek a szervek az izmokkal és a mozgásokat összehangoló idegekkel együtt tartják fenn a test egyensúlyát.

 

   Ha a szervek vagy a belőlük induló [idegrost]?ok károsodnak, megbomlik az egyensúly. A belső fül fertőzése ráterjedhet a félkörös ívjáratokra is, s ennek az egyensúly zavara lesz a következménye. A szédülés, amikor az egyensúlyérzés annyira rossz, hogy az emberrel forog a szoba, a Meniere-betegség vagy más fülbetegség következménye lehet.

 

   Az is egyensúlyzavart idézhet elő, ha az agy nem jut elég oxigénhez és tápanyaghoz. a [vérszegény]?ség, a szívbetegség és a vérkeringési rendellenesség szédülést, gyengeségérzést és egyensúlyvesztést okozhat.

   A tengeribetegség az a rosszullétérzés, amelyet az autóban, a hajóban, a repülőgépen és a szórakozásképpen körhintán vagy hullámvasuton folyamatosan ismétlődő mozgások váltanak ki. Többek között hányingert érez az ember, de hányás is előfordulhat. A tengeribetegség főleg gyermekekre jellemző, s az életkor előrehaladásával rendszerint nem kell számítani rá, mert a félkörös ívjáratok egyre kevésbé érzékenyek a mozgásokra.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!