Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az érzékkiesés azt jelenti, hogy a test egy részén nem érzékel az ember [inger]?t. Rendszerint környéki ideg károsodása vagy elfajulása miatt alakul ki, de a központi idegrendszer (agy és gerincvelő) sérülése is előidézheti.

 

Az érzékelés teljes elvesztése idegkárosodás jele. Ha azonban az ideg csak részlegesen sérül meg, az [érzékkies]?és is részleges lehet, amely szúrásszerű érzéssel jár.

 

Az érzékkiesés lehet átmeneti, amikor a [kéz]? vagy a láb vérellátása valamilyen testhelyzet, például alváskor a kéz vagy a láb elfekvése miatt időlegesen romlik. Amikor a vérellátás helyreáll, a rendes érzékelés is visszatér. Az is előfordulhat, hogy az érzékkiesés állandó és visszafordíthatatlan. Ilyen helyzet állhat elő cukorbaj, elfajulásos idegbetegség, a bőr alatti ideg sérülése, az ideg porckorongsérv miatti nyomódása, mérgek (ólom, alkoholfogyasztás és dohányzás) vagy gyógyszerek mellékhatása esetén. Ha mód van rá, a bajt kiváltó okot kell kezelni. A megromlott érzékelésű kéz vagy láb baleset elszenvedésére hajlamos, azért meg kell óvni a vágásoktól, ütésektől és más sérülésektől.

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!