Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

Általában a sztafilokokkusz baktérium okozta gennyes gyulladás, ami a szőrtüszőben vagy az ahhoz kapcsolódó faggyúmirigyben alakul ki.


Tünetei:

Több napig tart a kialakulása, a fertőzést először vöröses elszíneződés jelzi, majd a bőr a fertőzött területen megduzzad, kiemelkedik, nagyon keménnyé válik, kellemetlen, lükető, olykor erős fájdalmat okozva. Amikor kúp alakúvá válik a bőrduzzanat és a közepén megjelenik a sárgás, gennyes folt, akkor nevezik „érettnek” a furunkulust. Ilyenkor az esetek többségében magától kifakad. A genny távoztával a fertőzött bőrterület gyógyulttá válik. Egyes esetekben azonban nem képes önmagától kifakadni, ilyenkor ambuláns sebészi beavatkozással nyitják meg, szükség esetén többször is tisztítani kell a beteg területet.

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!