Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A gerinchasadék veleszületett rendellenesség, amely azért alakul ki, mert az embrionális fejlődés során (rendszerint a méhbeli élet harmadik-negyedik hetében) rendellenesen alakul a velőcső. Több formája ismeretes, a legjobb indulatú rejtett gerinchasadék esetén sem a gerincvelő, sem a gerincvelőt borító agyhártyák nem türemkednek ki a csigolya közti lyukon.

A legsúlyosabb forma a gerincvelő sérv, amikor a gerincvelő és idegei kitüremkednek. A láb gyengesége (néha bénulása), nem megfelelő reflexek és tartási hibák hívják fel rá a figyelmet. A beteg területet vagy lágy zsírszövet fedi, vagy zsák formájában előtűnik a gerincoszlop felett. Az ilyen sérvvel született gyermeket megoperálják. A gyors sebészeti beavatkozás azért fontos, hogy a legcsekélyebbre csökkenjen az agyhártyagyulladás és egyéb ideggyógyászati károsodások kockázata. Bár a műtét javítja a gyermek életminőségét, végtagbénulás és húgyhólyagbántalom vagy vastagbélbántalom azért bekövetkezhet.

 

A terhesség során nélkülözhetetlen, hogy az anya étrendje elegendő mennyiségű folsavat tartalmazzon, mert ez csökkenti annak az esélyét, hogy a gyermek gerinchasadékkal születik. Olyan élelmiszerek is forgalomban vannak, amelyek folsavval vannak dúsítva, s ez a vitamin tablettában is kapható.

 

A termékeny korú nőnek naponta 400 mikrogramm folsavra van szüksége. Ha teherbe kíván esni, a fogamzás előtt három-négy hónappal ajánlatos a folsavszedést elkezdeni, s ezt folytatni kell a terhesség első három hónapjában.

 

A gerinchasadék az az alfafetoprotein nevű fehérje mennyiségének megmérésével, ultrahanggal és magzatvizsgálattal kórismézhető a terhesség alatt.

 

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
gerinc
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!