Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A gurdélygyulladás a remese betegsége, amikor is a bél falából kitüremkedő kis zsákok (gurdélyok) gyulladásba jönnek. A betegséget ezekről a kis kóros zsákokról nevezték el.A bélben levő gurdélyok

 

A páciens rendszerint hasának a bal alsó részén érez fájdalmat, amelynek az ereje enyhe és erős között változik, s vagy állandóan kínozza a beteget, vagy időnként jelenik meg görcsös formában. Enyhe hőemelkedés, az alhas feszülése és puffadása, székrekedés és néha véres széklet társulhat hozzá.

 

A gurdély esetenként megrepedhet, s [bél]?tartalom jut a bélfal szövetei közé vagy a hasüregbe. Ilyenkor a bélből származó baktériumok elszaporodnak az említett helyeken.

 

A gurdélygyulladásnak a hasfal vagy a hasüreg közeli részének tályogja, sipoly kialakulása, hashártyagyulladás és bélelzáródás lehet a szövődménye. A betegek körülbelül negyede műtétre szorul, amelynek során lecsapolják vagy eltávolítják a tályogot, megszüntetik a bélelzáródást s zárják a sipolyt.

 

 


A szócikkhez társított címkék:
vastagbél , végbél
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!