Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás, amelyet Hashimoto féle golyvának is neveznek, lassan alakul ki, de a mirigy tartós gyulladása. A páciensnek fájdalmatlanul megnagyobbodik a pajzsmirigye. A megnövekedett pajzsmirigy nyomhatja a légcsövet és a nyelőcsövet, emiatt nehézzé válik a légzés és a [nyelés]?.

 A Graves-féle betegséghez hasonlóan a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás is [autoimmun]? betegség, amely a nők körében gyakoribb, mint a férfiak táborában, s halmozottan fordul elő a családban. Eltérés ugyanakkor, hogy a Graves-féle betegséggel szemben e pajzsmirigygyulladás miatt csökkenhet a pajzsmirigyhormon elválasztása, így kevesebb hormon jut a [véráram]?ba.

A Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás gyakran társul egyéb autoimmun betegségekkel, például cukorbetegséggel vagy Addison-kórral. Ezúttal is sok pajzsmirigyellenes ellenanyag van a vérben.

E pajzsmirigygyulladást az élet végéig pajzsmirigyhormonnal kell kezelni, hogy csökkenjen a golyva mérete, illetve megszűnjenek a pajzsmirigy csökkent működésének tünetei. Az is szóba jöhet, hogy eltávolítják a szomszédos részeket nyomó pajzsmirigytöbbletet.
 


A szócikkhez társított címkék:
Pajzsmirigy
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!