Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A táplálékokban levő oldott anyagok kémiai ingerét felfogó receptorokat ízlelőbimbóknak nevezzük. Ezek apró sejtek vagy idegvégződések csoportjai, melyek nagy része az úgynevezett körülárkolt szemölcsök oldalfalában található, elsősorban a nyelven, de a szájpadlás és a garat falában is. Minden egyes ízlelőbimbóban mintegy 50 sejt csoportosul. Ezekből idegrostok indulnak az agyhoz, és mindegyik ízlelőbimbó képes reagálni mind a négy alap ízre.

 

Az ízlelőbimbók sejtjei között támasztósejteket is találunk, a többi pedig érzéksejt. A szaglás receptoraihoz hasonlóan ezek az érzéksejtek is apró nyúlványokat viselnek, úgynevezett mikrobolyhokat, az ízlelőbimbó üregébe nyíló felületükön. Az ízlelőbimbók külső része kapcsolatban áll a tapintási ingereket közvetítő idegekkel, így az ízlelés szorosan összekapcsolódik a táplálék fizikai jelenlétének érzékelésével. Amikor ínyencek arról vitatkoznak, hogy vékonyra vagy vastagra szeletelve jobb - e a marhasült, kételyeink támadhatnak, hogy vajon mi a különbség a kettő között, de tény, hogy a nyelv tapintja is az ételt, nem csupán ízleli, és így a tapintása is befolyásolja azt, hogy az étel mennyire ízlik.

 

 

 

Kapcsolódó szócikkek


A szócikkhez társított címkék:
ízlelés , Nyelv
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!