Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


latin: antipyreticum (antipiretikum)

 

A számtalan lázcsillapító közül a megfelelő kiválasztása mindig egyedi elbírálást igényel, melynek főbb szempontjai a beteg életkora, korábbi vagy fennálló krónikus betegségei, más gyógyszerek egyidejű szedése, gyógyszerallergia. A gyógyszer kiválasztásánál kérjük orvos vagy a gyógyszerész segítségét.

 

Acetil-szalicilsav hatóanyag tartalmú láz- és fájdalomcsillapítók

Az acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek láz- és fájdalomcsillapító dózisuk megegyezik, lázcsillapító hatás kifejtéséhez mintegy 20 percre van szükség. 14 éves kor alatt nem szedhető. A vérzési időt megnyújtja, ezért tilos adni K-vitamin hiányban, súlyos vérzékenységben szenvedőknek. Hosszan tartó, nagy dózisban való alkalmazása a gyomor- és bélrendszerre káros mellékhatásokkal jár, rosszabb esetben gyomorfekélyhez vezethet. Terhesség esetén szedésük nem javasolt, mert csökkenti a baba súlyát, és a szülésnél erős vérzést okozhat. Túlérzékenység esetén okozhat csalánkiütést, vagy más allergiás, főként bőrtüneteket, amiről az orvost tájékoztatni kell.

 

Paracetamol tartalmú lázcsillapítók

A paracetamol hasonlóan szalicilátokhoz fájdalom- és lázcsillapító hatású, de nem rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással. Kb. fél óra alatt fejti ki lázcsillapító hatását. Nagy dózis alkalmazása esetén máj- és vesekárosodást okozhat. Ha a máj nem tudja megfelelően lebontani a hatóanyagot, akkor egy toxikus köztes anyagcseretermék, az N-acetil-benzokinon keletkezik, ami a máj és a vese károsodásához vezet. A paracetamol-túladagolás ellenszere: szájon át vagy intravénás acetilcisztein adásával a májkárosodás megelőzhető. 3 hónapos kor alatt nem adható, gyermekek esetében 3 napnál tovább csak orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható. Terhességben rövidtávon a legkevesebb veszélyt magában hordozó fájdalomcsillapító.

 

A pirazolon-származékok nagy csoportjába tartozik a fenilbutazon, aminofenazon, noraminofenazon. Az aminofenazon ismertebb nevén az Amidazophen, ill. származéka az Algopyrin. Az aminofenazon és származékai (fenazon, noraminofenazon) erőteljes hőcsökkentő, fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatással rendelkeznek. A gyermekgyógyászatban régóta alkalmazzák. Mellékhatásai közé tartozik a hirtelen kialakuló fehérvérsejtszám csökkenés, ami azonban ritkán fordul elő. Gyakran kombinálják nyugtató, görcsgátló hatású barbiturátokkal. Az aminofenazon és fenobarbitál kombináció alkalmazása javasolt a központi idegrendszer fokozott ingerlékenységével, hányással járó magas lázas állapot, lázgörcs kezelésére. A fenobarbitál tartós használata kerülendő, mert függőséget okozhat.

Sok nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszernek van hőmérsékletet csökkentő hatása is, de lázcsillapításra az esetlegesen fellépő mellékhatások miatt nem alkalmazzák. Gyermekeknél indometacin, fenilbutazon, diclofenac hatóanyagokat tartalmazó szereket csak orvosi rendelvényre, orvosi felügyelet mellett szabad alkalmazni.

 

A lázcsillapító szer kiválasztásánál azt is figyelembe kell venni, hogy a beteg gyógyszerbevételi képessége, iletve hajlandósága milyen. A szájon át szedhető szerek alkalmazása gyermekeknél, ill. időskorú, egyéb betegségekben is szenvedőknél jelenthet problémát. A legtöbb lázcsökkentő hatóanyagot tartalmazó készítmény kapható oldat, szirup, kúp, formájában is. Ha a beteg a tabletta szedésére nem képes, vagy ilyen formában nem adható be neki, akkor válasszuk a rendelkezésre álló más állagban kapható szerek közül a legmegfelelőbbet.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!