Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az egész kellemetlen folyamat a mirigyek pórusaiban egy kicsi fekete ponttal kezdődik…

 

Aknénak vagy pattanásnak is nevezik.

 

A mitesszer faggyúból és elhalt hámsejtek maradványából áll. Kialakulásának hátterében a mirigy természetes működésében beállt zavar áll. A következő stádiumban - ha a mirigy kivezetőcsöve elzáródik - kialakul egy miniciszta, amit gyulladás vagy fertőzés okozhat. Ez a pattanás kicsi, vörös folt, fehér kúppal a közepén. Szerencsére ritkán alakul ki belőle maradandó elváltozással járó szövődmény.

 

 

 

A mitesszer típusai

MItesszer, akne, pattanás

 

Az aknénak három súlyossági fokozata ismert. Az elsőben a mitesszerek száma enyhén

megszaporodik, csak nagyon gyenge gyulladásos tüneteket látunk, és az esetek nagy százaléka magától gyógyul. Ez az enyhe forma többnyire a pubertás kezdetén jelentkezik, inkább csak az arcon és környékén. A második súlyossági fokozatban a mitesszerek mellett sok erősebben gyulladt, fájdalmas csomó észlelhető, és néhány hólyag is megjelenik. Itt már hegesedés is bekövetkezhet. A harmadik, legsúlyosabb fokozatban számos, puha tapintású, fájdalmas csomó látható, erős gyulladásos környezetben. A csomókból gyakran genny tör felszínre. A csomók beolvadásakor tályogok keletkeznek, a szomszédos tályogok összeolvadhatnak.

 

 

A mitesszerek megelőzése, és kezelése

 

Sok fiatal számára komoly lelki problémát jelent, az arc elcsúfításaként érzékelt mitesszerek és pattanások megjelenése. Megfelelő készítmények és rendszeres bőrápolás révén a pattanások általában néhány hét alatt eltűnnek, kezelés hiányában azonban a pattanásból szőrtüszőgyulladás, akne alakulhat ki, ami évekig is eltarthat. Inkább megelőzni érdemes, de nem mindegy, hogyan. A túlzott tisztálkodás ugyanis a faggyútermelés fokozásával, a dörzsölés pedig a gyulladás elterjesztésével inkább ront az állapoton. Napi kétszeri arcmosás valamely bőrbarát, lehetőleg illatszermentes, nem allergizáló, bőrközeli, 5,5-ös pH-jú tisztítószerrel elegendő. A lúgos szappan kerülendő. A haj lehetőleg ne lógjon az arcba, védjük az arcbőrt a túlzott napsütéstől – ezzel már sokat tehetünk. Ha a tünetek súlyosbodnak, érdemes minél előbb bőrgyógyászhoz fordulni!

 

 

 


A szócikkhez társított címkék:
mitesszer
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!