Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


ANyaki porckorongsérv MRI felvételen porckorongsérv előfordulása a nyaki gerincszakaszon jóval ritkább, mint a deréktáji részen.

 

A nyaki porckorongsérv főleg az ötödik és hatodik, illetve a hatodik és hetedik nyakcsigolya közötti porckorongokat érinti. Az ok általában heves ütéssel járó sérülés (például ostorcsapás-sérülés), a következmény pedig [krónikus]? nyakfájás, amit néha karfonati idegbántalom kísér.

 

A porckorong általában oldalt vagy hátul türemkedik ki. A kisebb kitüremkedések a gerinc valamely szalagját nyomhatják, s ez nyaki fájdalmat okoz. A nagyobb előesett korong viszont becsíphet egy ideget, s ezzel karfonati idegbántalmat idézhet elő.

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy a korong befelé dudorodva a gerincvelőt nyomja, s ezzel kiterjedtebb idegrendszeri tüneteket - akár bénulást is - előidézhet.

 

A kezelés elsődleges célja a fájdalom gyógyszeres enyhítése. Merevítőgallér viselése, ultrahang kezelés és a fájdalmas terület óvatos átmozgatása fokozatosan nehezedő gyakorlatokkal visszaadja az izmok erejét és mozgékonyságát. Műtét csak akkor jöhet szóba, ha a tünetek gerinccsatorna - szűkületre utalnak.


A szócikkhez társított címkék:
nyak
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!