Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ritka állapot, amelyben egy nyakcsigolya előrecsúszik az alatta levőhöz képest. Ennek háromféle oka lehet:

  • Fejlődési rendellenesség, amelynek következtében az atlas lecsúszik az axisról, illetve megakadályozza annak sérülést követő gyógyulását.
  • Gyulladás - például rheumatoid arthritis vagy súlyos torok-, illetve fülfertőzés- következtében megnyúlik az a keresztszalag, amely az axis fognyúlványát az atlas üregében rögzíti. Emiatt az atlas előrecsúszhat az ízületben.
  • Korábbi sérülés vagy ízületi gyulladás miatti ízületi instabilitás, amely miatt egy csigolya lassan előrecsúszhat az alatta levőhöz képest.

A tünetek közt megtalálható a merev nyak, az izomgörcsök, és - ha az előrecsúszott csigolya a gerincvelőt is nyomja - olyan idegrendszeri tünetek, mint a karfonati idegbántalom, továbbá a belek vagy a húgyhólyag rendellenességei, izomgyengeség, sőt bénulás.

 

A diagnózis röntgenfelvétellel igazolható. A kezelés a tünetektől függ. Ha a gerincvelő összenyomódott, a kezelés gipszkötéssel való rögzítésből vagy műtétből (laminectomia és a csigolyák fúziója) áll.


A szócikkhez társított címkék:
nyak
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!