Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


latinul: duodenumA nyombél elhelyezkedése

 

A nyombél a gyomrot közvetlenül követő [bél]?szakasz, amely a [vékonybél]? első része. Ez a C alakú bélszakasz hozzáilleszkedik a hasnyálmirigy fejéhez. A gyomorból érkezik ide az étel, amely a gyomor [emésztőnedv]?eivel és sósavjával összekeveredett, s amelynek a fehérjéi emésztődni kezdtek. A nyombél tehát időnként (amikor étel jut bele a gyomorból) igen savas gyomortartalmat kell befogadjon.

 

A nyombél az a hely, ahol a májból és az epehólyagból származó epe, valamint a hasnyálmirigy enzimei kapcsolatba kerülnek az étellel.

 

E bélszakasznak redőzött a belső felszíne. Ez megnöveli azt a felületet, amelyen át a cukrok, a zsírsavak és az aminosavak felszívódnak. Míg a nyombélben megkezdődik a tápanyagok felszívódása, ez a folyamat a vékonybél többi részén -az éhbélben és a csípőbélben- fejeződik be.

 

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!