Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Számos szövetet, szervrészletet hívunk a mindennapok során porcnak. Porc alkotja a [növekedési zónákat]?, rostos porc alkotja az inak, a szalagok csontos tapadási helyét, az ízületi porcgyűrűket, és a porckorong külső rostos gyűrűjét.

Az egészséges ízületekben a porc rugalmas párnaként védi a csontot a mozgás során: terheléskor a porc is deformálódik, majd a terhelés megszűnte után visszanyeri eredeti alakját.

 

Leírás

A porckopás (orvosi szóval arthrózis) a leggyakoribb ízületi betegség, mely az ízületi porc kopását jelenti, s lassú, éveken át tartó folyamat. Elsődleges oka a porcsejtek regenerálódásának hiánya, de egyes esetekben összefüggésbe hozható más betegségekkel (pl. baleset, gyulladás, sérülés, fertőzés). Kisebb [porcsérülés]?, porcleválás, vagy a térdben a [meniscus gyűrű]? szakadása a porc feldarálódását, kikopását eredményezheti, majd a porc teljesen eltűnik. Ez az elváltozás számos ízületben előfordulhat, de leggyakrabban a csípő-, térd-, váll-, boka- és könyökízület az érintett. 

 

Tünetek

Jellemzően időskorra jelenik meg, mikor a mozgás már fájdalmassá válik a porc hiánya miatt. Az ízület megduzzadhat, deformálódhat, a mozgás jelentősen nehezített.

 

Kezelés

Elsődlegesen a fájdalom és a gyulladás kezelése a cél. Nem szteroid [gyulladáscsökkentő]?k, illetve porcerősítő gyógyszerek hatásosak lehetnek. Súlyosabb esetekben műtéti beavatkozásra kerül sor, ekkor jellemzően protézissel pótolják a hiányzó porcot.

Még műtét előtt, de utána is hatásos és a rehabilitáció szempontjából elengedhetetlen a fizikoterápia, fürdőkezelés és [gyógytorna]?

 

  Térdízületi porckopás  

 

A porckopás megelőzése céljából fontos a helyes életmód, a rendszeres mozgás, valamint a megfelelő táplálkozás és porcvédő szerek alkalmazása.

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!