Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


A strúma a pajzsmirigy jódhiányos betegsége, a mirigyállomány felszaporodásával, növekedésével jár együtt.

 

A pajzsmirigy felépítése

A pajzsmirigy a pajzsporc alsó és a légcső felső szakaszának két oldalán helyezkedik el 

 

 

A pajzsmirigy belső elválasztású mirigy, hormonokat (TSH) termel, amihez jódra van szükség. Ennek hiányában a pajzsmirigy-hormonok nem képződnek kellő mennyiségben, az agyalapi mirigy serkentő hatására egyre nagyobbak lesznek és kialakul a strúma.

A pajzsmirigy fontos szerepet játszik a szervezet anyagcsere-folyamataiban, az energiaforgalomban és a [hőszabályozás]?ban is, valamint az idegrendszer normális működése is jelenlétéhez kötött.

A mirigyek megnagyobbodásának többnyire az az oka, hogy vagy a felvett jód mennyisége csökkent, vagy bizonyos ételek (pl. fehérrépa) illetve gyógyszerek gátolják a megfelelő hormonképzést. Az agyalapi mirigy hormonterelése ekkor fokozódik, a mirigyek megnőnek, mert csak így tudnak a szervezet számára elegendő mennyiségű hormont termelni. 

 

Gyógyszeres kezeléssel (hormonpótlással) a tünetek csökkenthetők. Műtét akkor javallott, ha [rosszindulatú daganat]? lehetősége merül fel, illetve ha légcsőszűkületet vagy komoly esztétikai problémát okoz.  

 

Ha a megnagyobbodott pajzsmirigy működése is fokozódik, akkor beszélünk túlműködésről, [toxikus]? strúmáról.  

 

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!