Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az egészséges emberi szem kb. 160 színárnyalatot tud megkülönböztetni. 

 

színvakság a rendellenes színlátás egyik fajtája, amikor a páciens képtelen megkülönböztetni a színeket. 

A retina kétféle [fotoreceptor]?t tartalmaz: a csapokat, amelyek a színlátásért felelősek, és a pálcikákat, amelyek a szürkületi, a fekete-fehér látásunkért felelősek.

A fényérzékelő sejtek közül tehát a [csap]?ok szolgálják a színlátást. Három tipusa van a csapoknak, amelyek mindegyike az alapszinek (zöld, vörös, kék) egyikére érzékeny. A színvak ember ideghártyájából hiányzik az egyik csap, így az egyik alapszínt egyáltalán nem látja. Totális színvakságról akkor beszélünk, amikor valamennyi csap hiányzik, ezáltal színlátás egyáltalán nincs, ráadásul a látásélesség is csökken.  

 

A színvakság egyik válfaja a színtévesztés, amikor az egyik alapszín észlelésével van gond. Leggyakrabban a zöld és a vörös színeket keverik össze a színtévesztők. Ezt színszűrővel ellátott szemüveg vagy kontaktlencse viselésével lehet korrigálni, az egyes csapok hiánya okozta színvakságot azonban nem lehet kiküszöbölni.    

A színvakság genetikai úton öröklődő génhiba, amit a születendő gyermekre az édesanyja örökít. Gyakrabban öröklődik fiúkra, mert a gént az X kromoszóma hordozza, és ebből a fiúknak csak egy van, míg a lányoknak kettő, s ha az egyik X kromoszóma hordozza is a hibás gént, a másik korrigálja.

 

                   Így látja egy egészséges                          Így látja egy színvak                         

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!