Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az ételallergia egyik fajtája.  A tehéntejben fehérjék, ásványi anyagok (pl. kálcium), nagyon fontos tápanyagok találhatóak a fejlődő szervezetek számára, viszont az egy évnél fiatalabb gyermekek 25%-ában tejallergia alakul ki.
Az első hat hónapban a csecsemők ellenálló képessége még éretlen, a bélfalon átjutó fehérjék immunológiai reakciókat váltanak ki, aminek hatására allergiás tünetek jelentkeznek. 

 

Tünetei:
Vannak olyan tünetek, amelyek a tehéntej elfogyasztása után azonnal jelentkeznek, a beteg hány, hasmenése van, görcsöl a hasa, felpuffad, bőrkiütések jelentkeznek rajta, fullad,  viszket az ajka, ínye.  Egyes tünetek napokkal, hetekkel később is jelentkezhetnek, ezek a gyakori [hasfájás]?, szapora szívverés, ízületi panaszok, nyugtalanság, fáradékonyság  vagy a súlyfejlődés lelassulása.


Megelőzés, kezelés
A csecsemő 4-6 hónapos koráig való szoptatása fontos szerepet játszik az allergia megelőzésében. Ha a szoptatás nem megoldható, anyatejet helyettesítő tápszert adjunk a picinek.
Kialakulása esetén vonjunk ki az étrendünkből minden tejterméket, tehéntejfehérjét. Az anyatej is tartalmazhat tehéntejfehérjét, ezért a pici allergiás reakciója esetén ne fogyasszuk az allergiát kiváltó táplálékot.  Szerencsére a betegek 90%-a 3 éves korára kinövi e betegséget, csak 10%-uknál marad meg tartósan felnőtt korban is.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!