Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A comb és a lábszár közötti térdízület a test egyik legfontosabb és legösszetettebb ízülete. Mivel az ízesülő felszínei nincsenek szorosan Térd - a comb és a lábszár közötti ízületegymás mellett, főleg szalagok és izmok szilárdítják az ízületet. A térd ugyan mozgékony és teherbíró ízület, ám nagy megterhelésnek van kitéve, s könnyen megsérül, ha túlságosan nagy erő hat rá.

 

A térdízület csuklóízület, amelynek két fő mozgása a hajlítás (behajlítás) és a feszítés (kiegyenesítés), de a két művelet közben a lábszár előrefelé és hátrafelé is körözhető. Sőt, a feszítés végén és a hajlítás kezdetén kismérvű forgásra is képes a térd (zár, illetve nyit).

 

A térdízületet három csont alkotja: felül a combcsont, elöl a térdkalács, és alul a sípcsont. A combcsont alsó részének elején homorú felszín van, amelybe a térdkalács hátsó fele nyomul be, míg a combcsont két oldalán bütyök található. A sípcsont felső felszínén két kerek, enyhe mélyedés van (a bütykök felső részén), amelyeket egy kis terület választ el egymástól. A combcsont két kerek bütyke a sípcsont két felső mélyedésébe illeszkedik bele. Az érintkező csontfelszíneket ízületi porc fedi. 


A térd betegségei:

 

Kapcsolódó szócikkek

 


A szócikkhez társított címkék:
ízület , térd
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!