Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Ebbe a csoportban azok a női szexuális zavarok tartoznak, melyek fizikai problémával, fizikai nehézségekkel, fájdalommal járnak. Nem betegség, de a tünetei aggasztóak, hiszen ellehetetlenítik a szeretkezést, így negatívan hathat a párkapcsolatra is.

A vaginizmus fajtái

  • szituatív: helyzethez kötődik, a görcsösség reflexszerűen jelentkezik, abban a pillanatban, amikor valamit be akarnak vezetni a vaginába.
  • permanens: huzamosabb ideig tapasztalható, a szituációtól független az összeszűkülés.
  • elsődleges: izoláltan keletkezik, vagyis nincs összefüggésben más testi panaszokkal.
  • másodlagos: ebben az esetben a vaginizmus valamilyen betegséghez, fájdalomhoz kapcsolódóan alakul ki, például egy hüvelybe kapott korábbi injekció emlékének hatására.

A vaginizmus miatt általában begörcsölő izmokVaginizmus, vagy hüvelygörcs. Leggyakrabban lelki, tudattalan oka van. A hüvely bejárata, a hüvelyi mandzsetta és/vagy a hüvelyizmok érintésre vagy behatolási kísérletre akaratlanul megfeszülnek, görcsösen zárnak. Ezzel lehetetlenné teszik a behatolást. Máskor a hüvelygörcs nehézkessé, fájdalmassá teheti magát a közösülést is.

Lehetnek nőgyógyászati okai is: fertőzés, gomba, baktérium, folyás. A szexuálterápia akkor segít, ha lelki okai vannak, tehát pl. nincs eléggé izgalomban a nő, vagy elégtelen a nedvesedése, vagy közösülés közben egyszer csak "kiszárad". A nem megfelelő szeretkezési mód, előjáték hiányossága, vagy a közösülés technikája is oka lehet.

 

A vaginizmus lehetséges okai

  • felvilágosítás hiánya, tudatlanság a szexualitással, saját testtel kapcsolatban és az ebből eredő félelmek (pl. fájdalomtól, teherbeeséstől, stb.)
  • szigorú, "erkölcsös" neveltetés, tiltások
  • mély belső konfliktusok, melyek a szexualitáshoz társuló, általában nem tudatos bűntudathoz vezetnek
  • negatív tapasztalatok, a nőt szexuális téren ért megrázkódtatás (pl. nemi erőszak)
  • érzelemhiány, vagy a partner tudatalatti elutasítása valamely más okból
  • lappangó homoszexualitás

A szexuális zavarok, szexuális problémák jelentős része rövidebb-hosszabb pszichológiai tanácsadás illetve párterápia során megszüntethető.

 


A szócikkhez társított címkék:
sexuális zavar , szeretkezés , szexuális élet , szexuális probléma
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!