Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


 

latin: appendicitis (appendicitisz)

 

A köznyelvben elterjedt vakbélgyulladás alatt a Vakbélféregnyúlvány (appendix) gyulladása, illetve fertőzése értendő‘. A féregnyúlvány gyulladása miatt szükségessé váló eltávolítása a leggyakoribb hasműtét.
Általában valamilyen elzáródás következtében alakul ki a gyulladás, amit ha nem kezelnek súlyos következményekkel járhat. A féregnyúlvány mintegy 24 órán belül megrepedhet, a béltartalom és a benne levő‘ baktériumok a hasüregbe kerülve, hashártyagyulladáshoz vezethet, valamint a véráramba felszívódva szepszist okozhat.


Tünetei:

A klasszikus tünetek csak a gyulladások mintegy felénél lépnek fel. A fájdalom hirtelen jelentkezhet a jobb felhasi részen, esetleg a köldök körül, hányinger és a hányás kísérheti. Pár óra után a hányinger elmúlik, majd a fájdalom áttevő‘dik a has jobb alsó részére. Nem túl magas láz jellemzi.


Kezelése:

A féregnyúlvány műtéti eltávolítása.

 

A vakbélgyulladás tünetei és kezelése - KamaszPanasz

 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!