Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


másnéven VUR (vezikoureterális, lat. vesica - hólyag, lat. ureter - húgyvezeték)

 

A vesicoureteralis reflux alatt azt a kóros húgyúti elváltozást értjük, melynél a húgyvezetékek záró mechanizmusa elégtelen a húgyhólyagba való csatlakozásánál. Előfordulhat, hogy emellett a szájadékok deformáltak és távolabb helyezkednek el, mint normálisan. Ennek köszönhetően a vizelet egy része a hólyag összehúzódáskor visszaáramlik a húgyvezetékbe, sőt akár a vesemedencébe is.

 

A VUR típusai:

  • veleszületett (primer VUR), mely az egyik leggyakoribb húgyúti rendellenesség csecsemő és gyermekkorban,
  • szerzett (szekunder VUR), mely főként felnőtteknél, kóros vizeletürülés során alakulhat ki

Okai:

 

Veleszületett esetekben a húgyvezeték hólyagba szájazó szakaszának gyengesége. Ebben az esetben a hólyagban létrejövő nyomás nem képes a húgyvezeték szájadékát megfelelően elzárni, így a vizelet visszaáramolhat a húgyvezetékbe, akár a vesékig is. A gyermekkori húgyúti fertőzések jelentős részénél a VUR különböző súlyosságú állapota áll a háttérben.

Szerzett típusát okozhatja valamilyen hólyag eldugító folyamat (gyulladások következménye, kő, daganat) vagy hólyagbeidegzési zavar.

Nem kezelt és súlyos esetben húgyvezeték-, illetve vesemedence- és vesekehely tágulás alakulhat ki. Tartós fennállás esetén károsítja a vese funkcióját, a felszálló húgyúti fertőzések gyakran vesemedence gyulladáshoz vezetnek.


Tünetei:

 

A vesicoureteralis refluxnak saját, felismerhető tünete nincs, leginkább a húgyúti fertőzések gyakorivá válása utalhat az elváltozásra. Egyéb nem jellegzetes tünet lehet a gyerekeknél az ágybavizelés és a súlygyarapodás csökkenése. Tisztázatlan eredetű láz, vesetáji fájdalom, vizelet ürítési zavar esetén mindig gondolni kell akut vesemedence gyulladásra, amely azonnali kezelést igényel.

Elhúzódó, kezeletlen reflux esetén a gyulladás hosszú ideig is fennállhat, ilyenkor gyakran csak jellegtelen tünetekkel találkozhatunk: fejfájás, levertség, hányinger, hányás, fogyás és tompa hátfájás. A kitágult vesemedencében pang a vizelet, melyben a gennykeltő baktériumok felszaporodnak, és a vesekéregben tályogokat, később vese körüli tályogot hozhatnak létre, melyek a vesét maradandóan károsítják.

Ha a fertőzés bejut a véráramlatba, az életveszélyes is lehet. A veseelégtelenségek és a magas vérnyomás kialakulásában is szerepet játszhat. A kisgyermekeknél a fejlődés lelassulása fordulhat elő.

 

Osztályozása:

 

Stádium    Elváltozás
I.               A vizelet visszafolyás csak a húgyvezetékbe, tágult szakaszok nincsenek.
II.              A vizelet visszafolyás a húgyvezetékbe és a vesemedencébe, a vesemedence tágulata nélkül.
III.             A vizelet visszafolyás a húgyvezetékbe és a vesemedencébe, a vesemedence tágulatával.
IV.            Mérsékelt vesemedence tágulat.
V.             Súlyos vesemedence tágulat és a húgyvezeték csavarodása, a vizelet a nagy nyomás miatt a veseállományba is behatol, ott veseállomány pusztulást, hegesedést okoz.

 

Kezelése:

 

Az első három (kevésbé súlyos) fokozatot gyógyszeresen is lehet kezelni vizelet-fertőtlenítővel illetve antibiotikummal, amelyek segítségével teljes gyógyulás érhető el.

Azonban a 3. fokozatú VUR esetében már előfordul, hogy az előbb említett gyógyszeres kezelés nem elegendő. Ilyenkor a húgyhólyagba adott speciális injekcióval lehet szűkíteni  a húgyvezeték szájadékát, és ezzel csökkentve a visszaáramlást.

A 4. súlyossági fokozatú VUR-nál az előbbi injekciós kezelés még segíthet, de a 4. és főleg az 5. legsúlyosabb fokozatnál már hasat megnyitó műtétes beavatkozásra van szükség. Ilyenkor a húgyvezetéket egy másik helyen szájaztatják a hólyagba. Ezt követően is teljes gyógyulás érhető el.

Ha nagyon nagy mértékű a vesemedence tágulat (kehelyvég-tágulattal is jár)  vesemedence átalakító műtétre (pyelonplasztika) is szükség lehet a húgyvezető átszájaztatása mellett. Ebben az esetben legalább 3 hetes kórházi tartózkodásra lehet számítani.

Mind az injekciós kezelés, mind a műtét után tartós vesegondozás, szükség szerint gyógyszerszedés szükséges. Emellett rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a kóros visszaáramlás valóban megszűnt-e, mert a végső eredmény csak évek múlva mérhető le a vese fejlődésére vonatkozóan. Mind a műtét, mind az injekciós kezelés siker aránya jó.
 

 


A szócikkhez társított címkék:
vesicoureteralis reflux , VUR
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!