Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Bór kristályállapotbanA periódus rendszer kémiai eleme
Vegyjele: B
Rendszáma: 5

Halmazállapota (20°C-on): szilárd
Olvadáspontja: 2079°C
Forráspontja: 2550°C
Oxidációs száma: 3
Kristályszerkezete: romboéderes

A III. főcsoportba tartozik, a félfémek közé soroljuk. Három vegyértékű elem.
 

A bór a természetben nem található meg elemi állapotban. Előfordul bóraxban, bórsavban, kernitben, ulexitben, colemanitban és borátokban. Vulkáni eredtű forrásvizek is tartalmaznak bórsavakat. Borátokat bányásznak, az USA-ban, Tibetben, Chilében és Törökországban, a világ termelése mintegy 2 millió tonna évente.

 

A rendszeres napi bevitel körülbelül 2 mg és a szervezetben összesen 18 mg található. A nagy mennyiségű bór tartalmú élelmiszerek fogyasztásával megnő a koncentrációja a szervezetben, amely  egészségügyi problémákhoz vezet. Veszélyt jelent a gyomorra, a májra, a vesékre és az agyvelőre is, hosszútávon végül halálhoz vezet. Kis mennyiségű bór ingerelheti az orrot, a torkot vagy a szemet.

 

Segíti a csontképződést. Létfontosságú szerepet tölt be a növekedésben. Megakadályozhatja az arthritis (ízületi gyulladás) speciális fajtáit. Egyes hormonális szabályozásokban is fontos szerepet játszik. Csökkenti a kálcium és a magnézium szervezetből való kiürülését.

 

Leginkább tengeri eredetű élelmiszerekben fordul elő. Jelentős hazai források még a különböző, több-kevesebb bórt tartalmazó ásványvizek. A tejben is kimutatható valamennyi bór.


Természetes forrásai:

  • sajt,
  • szardínia,
  • lazac,
  • zöldségek,
  • szezámmag


A szócikkhez társított címkék:
félfém , kémiai elem , nyomelem , periódus rendszer
HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!