Már 2260 szócikk közül válogathatsz.

A Patikapédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gyógyszerészeti- és orvosi tudástár. Legyél Te is a Patikapédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A világszerte minden évben késő ősszel vagy kora télen előforduló influenza megbetegedéseket az influenza-vírusok okozzák. A tüdőben és a légutakban alakul ki a fertőzés.

 

Terjedése:

Az influenza vírusa a fertőzött személy által felköhögött vagy tüsszentett cseppek belélegzésével, vagy a fertőzött személy váladékaival való közvetlen kapcsolat útján terjed.

Az influenza járványszerűen (endémia) jelentkezik, s általában egyetlen törzs felelős a betegségekért, a törzsek évről évre mindig kicsit változnak mutáció révén. E kis változás is gyakran elég ahhoz, hogy az addig hatásos oltás elveszítse hatékonyságát. Az influenza-vírusnak két típusa van: az A és a B típus, de mindegyikbe számos törzs tartozik. A különböző típusok és törzsek hasonló betegséget idéznek elő.
 

 

Tünetei:

Lázzal, orrfolyással, torokfájással, köhögéssel, fejfájással, izomfájdalommal (mialgia) és általános rossz közérzettel jár. Az influenza határozottan különbözik az egyszerű megfázástól. Más vírus okozza és tünetei súlyosabbak, mert a vírus a légutak sokkal mélyebben lévő sejtjeit támadja meg.

A tünetek a fertőzés után 24-48 órával kezdődnek, és hirtelen léphetnek fel. A magas láz és a testszerte jelentkező izomfájdalmak segítenek az influenzát megkülönböztetni a megfázástól. Gyakran hidegrázás, borzongás az influenza első jele. Az első napokban gyakori a láz, a hőmérséklet 39-39,5 °C-ig emelkedhet. Gyakori a hát tájéki és a lábak fájdalma, erős fejfájással járhat. A légúti tünetek eleinte viszonylag enyhék is lehetnek, kaparó torokfájdalommal, mellkasi égő érzéssel, száraz köhögéssel és orrfolyással. E tünetek később általában erősödnek, s többnyire 2–3 nap után enyhülnek. A láz azonban néha öt napig is eltart, a köhögés pedig még hetekig is megmaradhat. A gyengeség, fáradtság napokig, néha hetekig fennállhat.

 

Szövődmények:
A leggyakoribb szövődmény a tüdőgyulladás, amit okozhat az influenza-vírus elterjedése a tüdőben, vagy bakteriális folyamat, melyben baktériumok (például pneumokokkuszok) támadják meg a meggyengült védekezőrendszert. Mindkét esetben a beteg köhögése rosszabbodhat, légzése nehezítetté válhat, tartósan megmaradó vagy visszatérő láza lehet. E szövődmény leggyakrabban idős embereknél alakul ki.

 

Kezelése:
A láz és a fájdalmak kezelésére paracetamol vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) (pl. aszpirin vagy ibuprofen) szedhetők. A gyermeknek nem szabad aszpirint adni, szükség esetén paracetamol és ibuprofen alkalmazható. A kétévesnél kisebb gyermeknek nem szabad a megfázás és köhögés ellen általában használt gyógyszereket adni. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Engedélyezési Hivatal szakértői testülete jelenleg készíti elő az új ajánlásokat, amelyek szerint a nyálkahártya duzzanat csökkentő gyógyszerek használatát 2 éves kor alatt, az antihisztaminokét pedig 6 éves kor alatt nem ajánlják.
A tünetek enyhítése a megfázásnál alkalmazott módszerekkel történik, így az érszűkítő hatású orrcseppek és a párásítás, sok folyadék fogyasztása segíthet.
A fertőzés megelőzésére szolgáló szerek (amantadin, rimantadin, oseltamivir és zanamivir) az influenzás betegek kezelésére is alkalmasak. E gyógyszerek azonban csak akkor használnak, ha a betegség első, második napján szedik őket; a lázat és a légzési tüneteket csak körülbelül egy nappal rövidítik meg. Vannak akiknél nagyon hatékonyak. A legtöbb orvos zanamivirt és oseltamivirt javasol, amelyek mind az A-, mind a B-típusú influenzával szemben beváltak. Ha másodlagosan bakteriális fertőzés alakul ki, antibiotikumokat használnak.
 

HirdetésMédiapédia Netpédia Biciklopédia Jógapédia Szépségpédia Mammutmail Webfazék
marketing és média tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár jóga gyakorlatok, tudástár szépség, divat, smink

nagy fájlok küldése

online receptek

A Patikapédián olvasható cikkek orvos moderátor jóváhagyása után jelennek meg,
de nem helyettesítik az orvosával, gyógyszerészével történő személyes konzultációt!